Tuesday, April 24, 2007

Kirves ja kuvalda- peenmehaaniku tööriistad

Nagu kõnelewad ürikud, wõtnud kaua enne lunastaja sündimist üks suurtsugu mees, keda Pariseks hüüti, heaks röwida ilusa Helena, mispääle Troyamaa hirrmsaid werewalamisi ja sõdu nähha sai. Ja weretasid nad see suure hobbuse Troja linna, ent rummalad linnakodanikud löödi keik maha malewa poolt, kes hobuse ses warrjul olliwad. Ja wäggistati sur hulk naisi ja ühhed torgati mõgaga läbbi ja teised wiidi ühes tugewamate mestega orjadeks. Ei olnud rahu Roma maal, nagu se kõikjal tawaks oli paganate jures enne Pühha Poja tullekut.

Aga teie alandlik tener ossales ühhel isewärki kauplemisel, mida paganate juures "occsjon" kutsutakse, ja sai rikkaliku saagi ühhe kasti näol, mis ein Patronenkast.88 on. Olgu iggawest õnnistet teutoonide maa, mis wagade ristisõitjate tarwis nisugguse pärandi on jätnud. Jummalasanna Estimaa kele sees on hää, ent etskae: üks tõhhus germaanikast ometi parrem weel!

Kuid siis tõusiwad mustad pilwed ja kaugekõnelemise massina läbi rääkis minuga sakalaste hirmus wanem Lambite, kes kui kurat Liiwimaa rahwaste seas on ja kelle Suur Isa vist kül hirrmsamas wihas loonud on. Ja küsis minult, mis putub ühhe plaadi sisse, mille pääl liikuwad pildid on. Ning läksin seepääle Katarinenhofi foogti Benthonomeusi palge ette ja sain see plaat. Ja ristiusu küljest ära kukkuja Lembito sai sepärrast rõemsaks ning kummardas omma ebajumalaid. Ning köideti mind härja selga ja küsis paganate kuningas arbudega oma jummalailt, kas tuua ohvriks mind elik härglooma. Ning arbud tahtsiwad, et minu sisse ellu jäetass, mis küll selgeste Jesuse Cristusse märk olli. Ja astus minu juure sure habbega pagan, keda Calwete Maert kutsutakse ja westlesime kirjasannast. Ja wisin läbbi pühha ristimise sakramentumi ning waimust waesed eestlased said näggijaiks.

No comments: