Thursday, January 28, 2010

J. von Roti noorukipõlv ning rännuteed


Jebens von Rot lahkus kodust ja asus teenima Peterburis Nikolai Verise palees adjutandina. Seda mitte isiklikust ahnusest, vaid vaga emakese palvel. Keiserlikus õukonnas tuli ette mitmeid lõbusaid seiku ja seigakesi, ent meie tänase loengu peateemaga need amüsantsed episoodid ei haaku.
Tagasi Eestimaa kubermangus, asus husaar-eremiit elama Revali lähistele Schwarzbergi mõisa. Siia võttis ta kaasa poolakast pärisorja Janoszi ning omal ajal imperaatorile lähedalseisnud isiku, Vene demokraatia isa Mihhailõtši. Viimane oli kuulus oma kurja silma poolest.
*
Liivimaa kubermangu aadlisuguvõsade esindajad olid kogunenud Viljandi trahterisse "Reine Gold". Haugati hirvemagunat ja karukintsu, järati hanetibusid ning maiustati vutisufleega. Rüübati head oktoobripruuli, tohutute tammevaatide kaupa toodi lauda parimaid Alam-Saksimaalt spetsiaalselt selle prassingu tarvis kohale laevatatud veine. Ülakorruse buduaarides aga vägistasid tiirased parunivõsukesed ümberkaudsete külade vaeslapsi, kelledelt eelnevalt konfiskeeriti käsikivi ja käsikiri.
*
Jebens oli liivimaalaste kutse kätte saanud juba ammu, ent kippus ikkagi Viljandisse hiljaks jääma. Pakasega ei tahtnud saan hästi teel püsida, Tema Pühadus isa Mihhailõtš nõudis pidevalt metsapeatuseid ja poolakast ori kiunus värisedes: "Oi, kak holodno!"
Lõpuks olid Revalimaa saadikud kohal. Kõrtsiukse avanedes toimus omamoodi vahetus: soe pahvak auru väljus külma öhe, külmavõetud kolmik kargas sisse. Kohe haarati vabisevad teelised pummelungikeerisesse.
*
Tunni aja pärast oli situatsioon kõrtsitoas üldjoontes järgmine. Poolakas Janosz istus ihualasti nurgas õlekuhjal, kuhu ta härrastest eraldi paigutatud oli, ja peksis endale lõbustatult vastu punnis kõhtu:  "Uh, kak žcsarko, vot eto dobre!" Isa Mihhailõtš oli nii purjus, et käristas religioosse inspiratsiooni ajel enda talaari nabapluusiks ja lubas kõiki, kes meeleparanduse teele ei asu, sealsamas ära kaetada. Seejärel jäi ta tardunud poosis poollamades pingile tukkuma ja hakkas norskama viisil "Minu vanal raadiol on peas üksainus rohekas silm." Kui see põlema süttib, on muusikat täis terve ilm!
Jebens tuli tagasi teiselt korruselt, kus ta oli läbi viinud defloratsiooniakti ebaloomulikul teel. Ka ohtralt timmitud kanged joogid lisasid lustimeelt. Trepil seistes märkas ta oma väljakutsuva välimusega kaaskondlaseid, kelledest üks päranisilmi põõnas ja teine ilmselt deliiriumis omaette naerda kihistades õlekuhjas aeles. Jebensit haaras tohutu lõbususehoog. Selle mõjul rebis ta eest mingi kõrvalukse ja kargas koos sellega pea ees trepist alla, ise karjudes: "Balundra!"
*
Nojah, aga?

No comments: