Monday, September 15, 2008

Õpime koos


Täna õpime tegema kvaliteetset uudist. Tsiteerin:

"Täna päeval kella kolme paiku süttis Lääne-Virumaal Inju külas asotsiaalidega asustatud kahekorruseline maja.

Sündmuskohal viibis kaheksa operatiivmasinat ning majast päästeti leekidesse jäänud alkoholijoobes mees, kes muutus vägivaldseks, vahendas TV3 «Seitsmesed uudised».Õnneks suudeti seekord hullem ära hoida ja varalisele kahjule vaatamata inimesed tulekahjus kannatada ei saanud."

Sellise n.-ö. uudisega tuli täna välja üks kodumaine skandaalimaias bulvarileht (las selle väljaande nimi jääda saladuseks, ütlen vaid nii plaju, et tegemist Postimehega). Paistab, et sopalehe palgal olevad lapsajakirjanikud ja püstolreporterid on unustanud kõik alustõed, mida Peegli Juku neile õpetas. Veelgi tõenäolisem on, et andetud tindinikkujad pole üldse koolis käinud.
Vaatame ja analüüsime seda pealtnäha süütut nupukest koos. Algab kõik ilusti: süttis maja, mida asustas antisotsiaalne element. Jaa, ei ole midagi öelda- tõotab tulla põnev lugu! Edasi: päästeti silmini täis alkass, kes muutus verejanuliseks. Braavo, maestro!, aina paremaks läheb! Tõepoolest: pinge kasvab, areenile ilmuvad karismaatilised tegelaskujud, kohe-kohe peaks toimuma plahvatus... Ent mida me selle asemel teada saame: hullem hoiti ära ja inimesed kannatada ei saanud! No mida kuradit, mis uudis see on!? Degenerandid!
Ja nüüd oleme jõudnud oma kiirkursusega selleni, et katsume sellele sündmusele anda ka tõelise uudisväärtuse. Näiteks nii:

"Lääne-Virumaal Kadrina asunduses oli üks maja. See haises, sest seal elasid asotsiaalid."

Panite tähele- me alustasime tagasihoidlikult, ent juba saite te sündmuspaiga kohta hoopis tõesemat ning akuraatsemat informatsiooni! Jätkame:

"Häärberis pidasid pitsballi arstilitsentsist ilma jäänud doktor Cott ja keegi allakäinud rokipeer. Põrisesid trummid, lõrisesid koerad, kuulati valju raskerokki."

Postimehe hälvik jättis meile mingil põhjusel edasi andmata sündmuspaiga igapäevamiljöö. Aga lugejale annab see olustikust hoopis naturaalsema pildi. Edasi:

"Külarahvast häiris see pordumaja väga. Hoone süüdati, kohale kutsuti kaheksa sõjaväe soomukit, mis mitu tundi kõigist torudest selle pihta tuld andsid. Doktor Cotile situatsioon ei meeldinud."

Märkasite vahet? Mitte ei muutunud agressiivseks, vaid oli nördinud ebasündsa tähelepanu pärast.

"Sõjamasinatel lõppes laskemoon ja need olid sunnitud häbinägudega lahkuma. Doktor Cott kutsus välja vihma, mis kustutas kahjutule. Külarahvas polnud sellist imelugu varem näinud ning nii mõnigi mõtles arsti vaadates: täitsamees!"

Asjatundmatu "ajakirjanik" lõpetakski uudise siinkohal ära, ent tõsine proff lisab veel uhke puändi:

"Solvatud Cott lõi sealsamas paar pihku jäänud uudishimulikku sõrgkangiga mättasse ning vigastas raskelt vähemalt kümmet kohalikku elanikku. Kui nad tänapäevani elus on, siis nad ei surnud."

No comments: