Saturday, March 1, 2008

Avalik pöördumine

Kuidas popartist Arnold Oksmaa minu filmi sattus.

See juhtus Eesti telejaama TV-3 talkshow “Täna õhtul Alex Leoajõe” saate salvestamisel. Enne salvestuse algust rääkis Arnold, et tal on materiaalseid raskusi korteri remontimisel. Veel soovis Oksmaa autot soetada, milleks ta enda sõnul vajas raha 100000 krooni ringis. Ta otsivat lisa teenimise võimalusi.
Haarasin jalamaid noormehe sõnasabast kinni ja püüdsin uurida tema suhtumist filmidesse. Kas ta ei tahaks lisaraha teenida näitlemisega?
Kuidagi kohmetuks tegi see pakkumine Arnoldi, jäi teine mõttesse. Peagi selgus, et tal on väga ebameeldiv filmikogemus temast tehtud “dokumentaalsest” filmist “Teine Arnold”, kus teda näidatakse kui haletsusväärset ja perverset noormeest. Teistsugusena kui ta tegelikult on. Ta kuulas minu pakutud ideed ära ja oli nõus osalema tingimusel, et saab filmi ikka enne linastust ise üle vaadata. Imestasin, et kas ta siis tõesti ei teadnud, kuidas teda filmis “Teine Arnold” näidatakse. Ja siis ta rääkis, et oligi nii, et temaga ei arvestatud. Veel selgus, et laulja raske ja pisike leib noormeest rikkaks ei tee ning teda kannustab ka võetud pangalaen, mille tagasimaksmise tähtaeg varsti ukse ees…
Suundusime asja täpsemaks arutamiseks TV-3 tagaruumidesse. Sattusime stuudiosse, kus salvestatakse saadet “Miljonimäng”. Istusin saatejuht H.Võrno toolile ja küsisin Arnoldi käest 125000 krooni väärt küsimuse: “Kui sa vaimuhaiglas olid, kas sa neelasid sulle määratud tabletid alla?” Ja Arnold vastas: “Ei, hoidsin keele all ja kui sanitar oli lahkunud, sülitasin välja.” Ja 250000 kroonine küsimus: “miks sa siis mängisid hullu?” Arnold vastas: “Aga mul oli vaja vaimuhaigetele määratud toetust endale saada, sest mul oli vaja millestki elada.” Jälle õige vastus. Järgmine küsimus oleks pidanud poole miljoni vääriline olema… Küsimus küll oli mul olemas, aga raha polnud Arnoldile nii palju anda. Teadsin nüüd seda, et see kutt on võimeline filmis kõva rolli maha mängima.

Teie dr. Cott

No comments: