Thursday, March 4, 2010

Metroo

Sortsi on üsna õigustatult peetud Eesti algupärase "true Estonian black metal" lipulaevaks, ehkki enne käesoleva arvustuse subjekti suutis bänd kümme aastat tagasi väljastada vaid ühe (ja suurepärase) loo "Demons On The Ride".
Nüüd on siis kõik vahepealsed kuulujutud bändi reinkarneerumisest ja uuest kauaoodatust materjalist ka füüsilise kinnituse saanud, sest Ameerikamaal resideeruv Regimental Records on ligi aastase hilinemisega suutnud Sortsi debüüt-minialbumi lõpuks ka plaadile pressida.
Sorts mängib plaadil järgmises all-star-koosseisus: Ank (Tharaphita) vokaalil, bändi aju ja mootor Gates (ex-Loits) kitarril, Mantas (ex-Loits) bassil ning Thon (Urt, Sõjaruun) trummidel. On vist üsna selge, et ootuste üleskruvimisega sai see plaat suurepäraselt hakkama.
"Made In Nightonia" koosneb neljast võrdlemisi sarnase ülesehitusega loost, keskmise pikkusega viis minutit. Avarada "The Wave Of Fear" paneb koheselt paika plaadi kursi, millel bänd purjetab kuni lõpuni. Muusikaliselt on tegu puhta vanakooliga, eesmärgipärase retrospektiiviga - esmane võrdlusmoment tekib vana hea Darkthrone'iga, lisaks ka nõks Mayhemit ning Satyriconi. Kõrva torkab black-metali kaanonitele omane "õhuke" keldrisaund, samas on kõik instrumendid võrdlemisi jälgitavad .
Saund tingib ka selle, et plaat ei kipu ennast esimesel kuulamisel avama, s.t. lood ei eristu teineteisest piisavalt. Asi paraneb tunduvalt pärast mitmekordset kuulamist. Plaadi parimaks looks kujuneb vaieldamatult lõpulugu "Barbwire Superstar" oma märksa mitmekesisema struktuuri ning vägagi toimivate tempomuudatustega.
Nagu öeldud, hoolitseb vokaali eest Tharaphitast tuntud Ank, nimi, mis juba iseenesest tõotab kvaliteeti.
Samas, mis seal salata, oleksin oodanud midagi enamat - tegu on küll tugeva vokaalipartiiga, mis ajab asja vägagi ära, kuid kipub jääma kaunis üheülbaliseks ja emotsioonituks (Tharaphitas toimib see vokaal palju paremini). Palun keerake maniakaalsuse nuppu järgmisel materjalil juurde!
Kui laulust juba juttu tuli, siis see on puhtalt inglisekeelne; kohe kindlasti tasub muusika kuulamise kõrvalt keskenduda ka Mantase poolt kirjapandud enese- ja muidu ka iroonilistele laulusõnadele, mis on väärtuseks omaette.
Plaadi kujundust lähemalt uurides tabasin ootamatult ära, kui väga meenutab see Mayhemi legendaarset "Wolf's Lair Abyss" minialbumit aastast 1997, nii ühiste kujunduselementide kui ka loomulikult plaadiformaadi poolest. Ja mis seal salata, ka Sorts ei ole 1990. aastate Mayhemist ülemäära kaugele kukkunud…
Jah, Sorts ei suuda üllatada ega šokeerida oma Norra esiisade vaimus, kuid anno 2010 kujutab "Made In Nightonia" endast väga vajalikku elustavat laksu kodumaisele ehedale black-metalile (rõhk sõnal "ehe"!).
Nineties comin'  back!

7,5/10 Virko Pirrus

No comments: